tema: Tyrefekting! OBS! Sterke bilder!

Idag vil jeg ta for meg tyrefekting.
Tyrefekting er bl.a en spansk tradisjon, som kort fortalt går ut på at en mann (matador) kjemper mot en tyr (populært også kalt okse [bl.a av meg], selvom okse er en kastrert tyr).
Det finnes forskjellige former av tyrefekting, og dette foregår ikke kun i Spania, men noen steder i Latin-Amerika, også Frankrike og Portugal.
Dyret de bruker skal ha lange fremoverrettede horn som skal minne om uroksen. Spansk kampkveg er den mest populære rasen, og blir avlet kun for sportens skyld.


Tytrfekterarena i Alicante.

Kampen foregår på en lukket arena, kalt plaza de toros.
Man har antatt at tyrefekting har sin oprinnelse fra tilbedelser og ofring av kveg. Det sies at tyrefekting ble introdusert på den ibirske halvøy av den romerske keiseren Claudius (keiser fra 41 - 53 e.Kr) som erstatning da han for en kort periode bannlyste gladiatorkamper. Tyrefekting har opp igjennom århundrene vært bannlyst mange ganger og flere steder, men sporten har som regel dukket opp igjen.
Pave Pius V bannlyste alle slåsskamper mellom dyr og mennesker november 1567, fordi han mente at "slik aktivitet kunne være til fare for sjelen." Forbudet ble opphevet av hans etterkommer åtte år senere...Det er som sagt flere former for tyrefekting, men den spanske stilen er den som er vanligst i dag.
Denne stilen kalles "corrida de toros", og går ut på at tre tyrefektere (eller matadorer) skal kjempe mot seks tyrer. Hver matador har seks assistenter: to ridende, kalt picadores, som har hver sin lanse (kalt vara), hvor bare noen centimeter av spissen er "fri", tre "banderilleros" som har to "banderillas" hver (to små staver med mothakker i metall) og en sverdassistent kalt mozo de espada.Tyrefekterene skal ved hvert stikk prøve å treffe hjertet for å få tyren til å dø, og hvis ikke dette greies ved første forsøk, lures oksen til å bevege seg til at den egne bevegelser skal få våpenet til å ødelegge lunger og andre indre organer. Skjer ikke dette, blir oksen spiddet på nytt.


Mange ser på dette som en kunst, mer enn en sport.
Jeg ser på dette som dyremishandling på sitt groveste, og selvom det kanskje ikke alltid varer så lenge, så er hvert sekund et smertehelvete for oksen.
Og ikke nok med det, men jeg synes det er totalt urettferdig!
Oksen blir avlet for dette ene formålet, å dø en uverdig og smertefull død.
Menneskene får hjelp hvis de blir angrepet av oksen. Oksen må klare seg selv, i en kamp der den er forutbestemt at skal dø.
Det sies at oksene også trigges til å sloss med hverandre ofte før denne kampen, ved at de plasserer en enkelt ku i samme innhegning, og denne byttes ut jevnlig for at tyrene ikke skal slutte å sloss. Dette har jeg verken fått bekreftet eller avkreftet, så kan ikke si om det er helt sant.Det jeg heller ikke fatter, er hvordan dette er lovlig i 2010?
Har vi virkelig ikke kommet lenger?

Hva synes du om tyrefekting?
(Alle svar både om du er for eller i mot tyrefekting godtas, så lenge det går på sak, og ikke personer!)
9 kommentarer

Jonetta

26.mai.2010 kl.11:07

Mishandling, selv ganske sterkt imot dette.
Tyrefekting er dyremisshandling på høyt plan, et hån mot dyrs rettigheter !
Fy faen at det er mulig, blir så forbanna når jeg ser sånne bilder og leser om sånne ting! Skulle ikke vært lov, dette er dyreplageri på det verste!

andrea elise

26.mai.2010 kl.11:42

jeg syns ikke noe særlig om det! oksen oppfører seg primitivt, men det betyr ikke at vi kan mishandle den fordi!

Tin3

26.mai.2010 kl.13:56

Dyremisshandling i mine øyne!!!

De få gangene personen blir skadet synes jeg virkelig ikke synd i personen!

(slik som de gate"løpene" dem bruker å ha )

Arisia

26.mai.2010 kl.14:40

Jeg har et ord som beskriver hva jeg synes om tyrefekting:

FORKASTELIG!

Linda the Lion

26.mai.2010 kl.14:41

Herregud!!! At det er lov!! Hater dei folka!!! Dette, hingste- og hanekamper er grusome "hobbyer"!!

Solveig - gnarobra.blogg.no

26.mai.2010 kl.16:54

Helt enig med deg! Dyremishandling på det groveste!

Og ja, at det er lovlig i 2010?!?!?!

Vi burde skammes!

Maerte

20.sep.2010 kl.15:15

Det er helt UFATTELIG! Stakkars dyr sier da jeg, skjønner ikke at det er lovlig! De terger jo den stakkars oksen også da! Dyremishandling på øverste hakk!!!!

Ååh, erger meg sånn når jeg ser slikt, mennesker er noen fæle skapninger på noen stadier, spesielt dette!

Skriv en ny kommentar

Neytiri

Neytiri

20, Lier

Jente på 18 år. Skriver i hovedsak om dyrene mine, men også andre ting som faller meg inn.

Kategorier

Arkiv

hits